Back to All Events

Da se sve iskoristi - zero waste principi u proizvodnji hrane_onlajn vebinar

U okviru projekta ,Mediteranski karavan: učimo i delimo znanja o agroekologiji' organizovan je besplatni, edukativni seminar o primeni principa kružne ekonomije i održivosti u proizvodnji hrane. Predavač je doktor tehnološkog inženjerstva, dipl.inž. prehrambene tehnologije biljnih proizvoda Ana Kalušević, iz Prehrambeno-tehnološkog saveta Srbije. Vebinar organizuje Zelena tranzicija.
Da li sporedni proizvodi i otpad iz prerade poljoprivrednih proizvoda mogu postati sirovina? Kome? Za šta? Koji su benefiti? Koji su izazovi? Šta raditi sa tropom, semenkama, košticama, ljuskama i sličnim materijalom koji zaostaje nakon prerade poljoprivrednih proizvoda? Kako doći do finalnog proizvoda sa dodatom vrednošću?
Kako da se agroekologija i ekonomija nađu na istoj strani? Kako da preuzmemo potpunu odgovornost za ono sto gajimo, prerađujemo, jedemo, prodajemo, ali i odbacujemo? Kako da ne proizvodimo više, već pametnije? Da li je zero waste za proizvođače hrane šansa ili utopija?

Na webinaru će se govoriti o linearnim i sve skupljim modelima prerade poljoprivrednih proizvoda, kao i potencijalima za prelazak na cirkularni model privređivanja. Uz to, biće reči o globalnim, dugoročnim trendovima u poljoprivredi i proizvodnji hrane. Diskusija će obuhvati i svetle (zelene:) primere ekoinovativnih proizvoda u Srbiji i Evropi, ali i nove mogućnosti za dalji razvoj proizvoda na principima Zero Waste proizvodnje. Cilj webinara je i da ukaže, ali i odgovori na pojedine izazove na koje mali proizvođači hrane najčešće nailaze pri primeni Low ili Zero Waste principa u svojoj proizvodnji.

Učestvovanje na ovom vebinaru je besplatno, potrebno je samo da se registrujte za učestvovanje na linku ovde: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSftwPAfPOHFf3GU4A4eN9tkYSVhJonU460Vuu3sLm-FBMR2xw/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0&fbclid=IwAR2mWSEiBJgstIBG0RAaD7OYul7X-3dgkK7hefVmB2OXwF0NwB-Yibf4gwQ