Reciklabilni ambalažni otpad u Beogradu - da li se i šta se prikuplja?

 

Šta se od ambalažnog otpada reciklira, kako da razvrstamo i odložimo svoj ambalažni otpad, gde on odlazi i zašto viđamo jedan kamion u koji se izručuje sav ambalažni otpad koji smo mi prethodno razvrstali?

Nakon milion pitanja na grupi Za manje smeća i više sreće, puno nedoumica i sumnji, u ovom tekstu su objedinjene i sistematizovane sve informacije koje se tiču ove teme. Sve informacije su proverene u kontaktu sa JKP Gradska čistoća - Sektorom za reciklažu, kompanijama Sekopak i Globaltel i direktnim odlascima u reciklažne centre u Beogradu.

Često smo zbunjeni oznakama na ambalaži koju želimo da predamo na reciklažu. To su oni mali trouglovi, obično na dnu boce ili na poleđini proizvoda, unutar kojih se nalaze određeni brojevi. Pa hajde za početak da vidimo šta se najčešće prikuplja na teritoriji našeg grada?

Šta se tačno reciklira?

PET (PETE) ambalaža - ovom tipu ambalaže pripadaju sve providne boce od sokova, voda, ulja i sl., odnosno sva ona ambalaža u čijem se malom trouglu na dnu nalazi broj 1.

TETRAPAK ambalaža - tip ambalaže u koji se najčešće pakuju različite vrste napitaka poput sokova, mleka i drugih tečnih proizvoda.

STAKLENA ambalaža - različite boce, tegle i teglice od obojenog ili providnog stakla.

METAL - aluminijumske konzerve od pića, konzerve od hrane za ljudsku i životinjsku ishranu, čak i metalne poklopce za tegle, metalne kutije u kojima se pakuje kafa i druge namirnice, razne metalne konzerve, metalne čepove od piva i drugih alkoholnih pića, moguće je predati na reciklažu centrima za reciklažu koji vrše otkup otpadnog metala.

PAPIR (papir i novine).

KARTON.

Na koji način odložiti pomenuti ambalažni otpad?

Detaljnije informacije u tekstu ispod, u delu koji se odnosi na reciklažna ostrva, zvona za staklo, eko kese i reciklomate u Beogradu.

Ukoliko želite da se informišete o drugim tipovima plastike, oznakama na papirnoj, kartonskoj, metalnoj i staklenoj ambalaži, dodatne informacije možete pročitati ovde i ovde.

Šta se dešava sa drugim tipovima plastike i ostalim vrstama ambalažnog otpada koje ovde nisu navedene?

Nažalost, još uvek ne postoji tehnologija recikliranja svih tipova ambalažnog otpada, posebno plastične ambalaže. Istina je da najveći deo plastike širom Srbije, Evrope i sveta završava na deponijama ili u spalionicama. Neki tipovi ambalaže zbog svoje strukture, višesložnosti materijala i drugih razloga jednostavno nisu pogodni za reciklažu ili je njihova reciklaža preskupa.

Kod nas se u sporadičnim akcijama prikuplja i tvrda plastika. To je zapravo onaj tip ambalaže koja nosi oznaku 2 (HDPE) i 5 (PP). Najpoznatiji su primeri humanitarnih organizacija Čep za hendikep i Čepom do osmeha koje kroz svoje aktivnosti prikupljaju plastične čepove napravljene upravo od navedenih tipova plastike. Takođe, organizacija Čepom do osmeha, osim plastičnih čepova, prikuplja i drugu plastičnu ambalažu koja nosi oznaku 2 ili 5. Na sajtu pomenute organizacije, kao i na njihovoj Fejsbuk stranici možete pronaći detaljne informacije o tome šta sve osim čepova prikupljaju i kako im tu ambalažu možete predati.

Plastična ambalaža sa oznakom 2 i 5 (HDPE i PP) je veoma rasprostranjena. U ovaj tip plastike pakuje se veliki broj kozmetičkih i higijenskih preparata - šamponi za kosu, balzami i regeneratori, kupke, kreme, losioni, itd. Takođe i mnoge prehrambene namirnice, pa tako su od ovog materijala uglavom napravljene tvrde kutije i kantice u koje se pakuje pavlaka, sirevi, različiti namazi (slatki i slani) i sl. Ovaj tip plastike jeste reciklabilan, ali morate dodatno proveriti kome ga možete predati – kontaktirajte lokalnog reciklera, ali pratite i grupu Za manje smeća i više sreće na Fejsbuku - tu redovno obaveštavamo ukoliko se pojavi neka akcija organizovanog sakupljanja ovakvog tipa ambalaže. Neki od primera akcija sakupljanja HDPE i PP ambalaže jesu akcija koju je pokrenula Sephora kada je krajem 2020. godine počela da sakuplja plastičnu ambalažu proizvoda za negu kože i pakovanja šminke, ali i staklenih bočica od parfema i krema, bez obzira na to da li su kupljeni u njihovim ili drugim radnjama. Kompanija DM drogerie je u avgustu 2021.godine pokrenula akciju prikupljanja PET, HDPE i PP ambalaže u svojim određenim radnjama, čiji spisak možete pogledati ovde.

Važno je upamtiti i šta se ne može reciklirati kako ne bismo mešali nereciklabilni otpad sa onim koji se može reciklirati. Ne recikliraju se: plastične kese, slamčice, plastične folije, kesice od čipseva, slatkiša i slična pakovanja prehrambenih namirnica, jednokratne čaše za piće, ambalaža za hranu i piće za poneti ili dostavu, zamašćeni karton od pice, tube od paste za zube, druge tube za različite kreme i pakovanja različitih hemijskih proizvoda… Spisak je dug, te uvek valja proveriti da li nešto može zaista da se reciklira ili ne.

Kako i gde odlažemo ambalažni otpad koji želimo da bude recikliran?

Da biste to uradili prvo je potrebno da u svom domaćinstvu vršite primarnu separaciju otpada, tj. da ono što može da se reciklira odvojite od ostalog kućnog otpada. Za to možete da koristite neku kesu, džak, kantu ili kutiju. Gledajte naravno da taj otpad organizujete tako da vam zauzima što manje mesta u stanu i da sve bude čisto.

Sada dolazimo do onog dela koji vas sigurno najviše zanima - gde u Beogradu mogu odložiti svoj prikupljeni ambalažni otpad? Ovde ćemo vam predstaviti tri najjednostavnija načina kako to možete učiniti:

138979439_10218997778238192_3274015033166790928_n.jpg

1. RECIKLAŽNA OSTRVA I ZVONA ZA STAKLO

Reciklažna ostrva se sastoje od tri tipska kontejnera koja su različito obojena radi lakšeg snalaženja građana i koriste se za odlaganje papira i kartona, metala, plastične PET i tetrapak ambalaže. Zvona za staklo su lako prepoznatljiva po svom zaobljenom obliku i koriste se za odlaganje staklene ambalaže. Nedavno je najavljeno postavljanje još 150 novih zvona za staklo u Beogradu. U nekim delovima grada postoje i objedinjeni, najčešće podzemni kontejneri za odlaganje mešanog reciklabilnog otpada. Mapu reciklažnih kontejnera i zvona u Beogradu možete pogledati ovde.

Mala preporuka - staklenu ambalažu, posebno tegle i veće flaše, pre odlaganja u zvono ponudite nekome. Možda baš nekome iz vašeg komšiluka trebaju za zimnicu! Takođe, postoje Fejsbuk grupe poput Udomi teglu, Mali proizvođači hrane u Srbiji i slične grupe u kojima možete pronaći nove vlasike za vaše tegle!

138796881_10218997926721904_7972127071412070210_o.jpg

2. EKO - KESE

Ukoliko nemate nijedno reciklažno ostrvo u svojoj blizini, ne brinite - postoji drugi način da pravilno odložite svoju ambalažu! JKP Gradska čistoća već dugi niz godina uspešno sprovodi projekat pod nazivom „Eko-kesa za čistiji grad“ na svih deset beogradskih opština koje su u njihovoj nadležnosti (Novi Beograd, Voždovac, Zemun, Čukarica, Savski venac, Rakovica, Vračar, Zvezdara, Voždovac i Palilula). Eko-kese možete preuzeti od najbližeg pogona JKP Gradska čistoća koji se nalazi na vašoj opštini. Potrebno je da sa sobom ponesete samo uplatnicu od računa za infostan i odmah na licu mesta dobijate svoje eko-kese zapremine 120 litara. Za uzvrat što reciklirate dobijate mali popust na računu za infostan svakog meseca. Eko-kese funkcionišu na sledeći način: vi na nedeljnom nivou odvajate ambalažni otpad koji se reciklira u svoju eko-kesu (metal - aluminijumske konzerve od pića i metalne konzerve od hrane, PET ambalažu, papir i karton - možete i novine, ali nemojte ubacivati ono što je masno i zaprljano poput kartona od pice, tetrapak ambalažu). Jednom nedeljno, u terminu koji je predviđen za vašu opštinu iznosite eko-kesu ispred vaše zgrade/kuće, odnosno prijavljene adrese. Ekipe JKP Gradska čistoća će potom sakupljene kese iz vašeg kraja odvoziti na „Pogon za prikupljanje i promet sekundarnih sirovina“ u Višnjičkoj ulici i taj reciklabilni otpad podvrgnuti daljem procesu reciklaže. Ako za nedelju dana ne napunite punu kesu - nije problem, nemojte brinuti! Popust svakako imate! Sve informacije o Eko-kesama, načinu preuzimanja i terminima za iznošenje možete pronaći ovde.

3. RECIKLOMATI ZA AMBALAŽNI OTPAD OD NAPITAKA

Možda ste do sada primetili ove neobične aparate koji su tokom 2021. postavljeni na više različitih lokacija u Beogradu, ali niste bili sigurni čemu služe i kako se koriste. To su zapravo reciklomati - aparati koji se koriste za prikupljanje ambalaže od napitaka, a od svake ubačene ambalaže dobijate naknadu koju možete uplatiti na svoju Bus Plus karticu, dopuniti kredit za Globaltel mrežu ili uplatiti u humanitarne svrhe. U reciklomate možete odložiti PET ambalažu, aluminijumske konzerve, staklenu i tetrapak ambalažu. Sve o reciklomatima, kao i njihove lokacije možete pronaći ovde.

Zašto viđamo jedan kamion u koji se izručuje sav otpad koji smo mi prethodno pažljivo razvrstali? 

Za kraj razbijamo mit koji muči mnoge od nas - zašto viđamo jedan kamion Gradske čistoće u koji se izručuje sav otpad koji smo mi prethodno pažljivo razvrstali?

Mnogi građani veoma burno reaguju kada vide kako jedan kamion prikuplja sav reciklabilni otpad zajedno, mešajući papir, karton, metal i plastiku. Tada zbunjeni, najčešće pomislimo da se razvrstani otpad ne reciklira, već da je u pitanju samo obmana. Verujte nije tako, ipak se razvrstani otpad zaista šalje na reciklažu! Ali ponovo se vraćamo na pitanje - zašto onda isti kamion? Odgovor je jednostavan - mora tako, bar za sada.

Još uvek se navikavamo na odvojeno sakupljanje otpada, mnogi od nas ne znaju šta tačno ide u koji kontejner, neko nekada slučajno pogreši prilikom odvajanja, a neki građani i ne znaju da su u pitanju kontejneri i posude za reciklabilni otpad pa u njih bace obični, mešani komunalni otpad. Tako vrlo često u kontejnerima za reciklažu završe dečije pelene ili polomljene igračke, kao i različite vrste plastika koje se ne mogu reciklirati. Nekada u zvonima za staklo građani iz neznanja ili greškom ubace plastične flaše, tetrapak ili drugi otpad. Zbog toga se, bez obzira što smo mi otpad razvrstali u odgovarajuće kontejnere, sve sakupi u jedan kamion i sve zajedno odvozi u reciklažna dvorišta, odnosno centre za reciklažu i tamo radnici Gradske čistoće ručno, na separatoru sve vrlo pažljivo razdvajaju i sortiraju u tačno odgovarajuće kategorije reciklabilnog otpada.

Jako je važno da vodimo računa o tipu otpada i kontejneru u koji ćemo ga odložiti. Tako ćemo pomoći zaposlenima da lakše sortiraju otpad u centrima za reciklažu, a sirovine će biti manje zaprljane i višeg kvaliteta za kasniju preradu!

Reciklažna dvorišta tj. centri za reciklažu postoje na više lokacija u Beogradu. Najpoznatiji i najveći je Pogon za reciklažu na Adi Huji, ali tu su i poznati reciklažni centar na Višnjici, kao i onaj preko puta SC ,,11.april’’ na Novom Beogradu. Autorka teksta je više puta lično posetila pomenute centre za reciklažu i uverila se u način rada i funkcionisanja čitavog sistema.

138841646_10218997828039437_4312911195498721147_n.jpg

Nešto za kraj…

Stepen reciklaže ambalažnog i drugog otpada u Beogradu, ali i Srbiji daleko je od dobrog i dovoljnog. Ipak, prethodnih godina naprevljeni su pomaci, sistem polako počinje da se razvija i treba to da poguramo i podržimo, ukoliko nam je zaista stalo da očistimo naš grad od smeća i smanjimo količinu otpada koja završava na deponijama. Na nama je pre svega da krenemo od svog domaćinstva i od svoje kante za smeće - hajde za početak da manje jednokratne plastične ambalaže koristimo. Ako kupujemo plastičnu ambalažu, gledajmo da izbegavamo onaj tip plastike koji ne može da se reciklira ili birajmo kupovinu na meru i nosimo sopstvene vrećice i kutije za pakovanje robe.

Ovde smo pisali samo o ambalažnom otpadu, eko-kesama, reciklažnim kontejnerima, zvonima za staklo i reciklomatima. Postoje i razni drugi načini na koje možete odlagati, reciklirati ili prenameniti ili ponovo upotrebiti druge vrste otpada o kojima nismo pisali, neke ideje pogledajte ovde.

Nadamo se da će vam ove informacije biti od koristi. Zeleni pozdrav!
🦝

autorka teksta i fotografija: Milica Lukić