Moji zeleni pomoćnici - Dragan Jovanović

 

#mojizelenipomoćnici su kabastiji (bar neki od njih), pa mi nije baš zgodno da ih fotografišem sve zajedno. Zato ću samo da ih nabrojim i opišem:

1. Obični gradski bicikl, kontraš, sa prednjim i zadnjim dečjim sedištem, i sa produženom zadnjom korpom na koju iza sedišta staju i bisage; godinama je radio sve svakodnevne logističke poslove za koje ostali ćalci obično koriste znatno masivnije i prljavije sprave; za one teže, nesvakodnevne poslove (organski otpad, papir i limenke, polovni beton u komadima, polovni ormari...), imao sam i prikolicu, najveću u Šapcu, kupljenu takođe polovnu, naravno.

2. Kartonske kutije; godinama već imam naviku da ih šmekam usput po ulicama, pokupim po neku usput kad god mi je zgodno. Koristim ih za termoizolaciju na tavanu, tu treba baš dosta materijala, i za taj posao biram one velike, od jakog višeslojnog kartona, kutije od klima uređaja, trotineta ili ormara. Koristim ih za još svašta, za kumuliranje papirnog otpada, za držanje vansezonske garderobe i kojekakvog krša, za pakete koje šaljem poštom, ćerka svaki čas nešto pravi... uglavnom uvek imam par komada pri ruci na tavanu.

📷 Claudio Schwarz

📷 Claudio Schwarz

3. Najlon kese su mi lajt motiv, držim ih po džepovima, bisagama, rančevima, torbama, fiokama... tako da su mi manje više uvek pri ruci ako mi padne na pamet da nešto kupim.

4. Kad ciljano idem u kupovinu na pijacu, tu su i plastične kutije od sladoleda (za cveklu, sir...), i tegle koje delim prodavcima, ionako su njihove. Kutije i kese nosim i na putovanja.

📷 Milja Vuković

📷 Milja Vuković

5. Električni brijač (polovan, nego kako); troši malo struje a on se ne troši, i ne troši ni penu.

6. Plastični 5l baloni od destilovane vode; u njih točim odlično rinfuzno vino na Vlašiću, kad sam u prolazu; vino posle polako presipam u staklene flaše, da ne sipam direkt iz plastike u vitke vinske čaše, nije lepo .

7. Last but not the least Good Food Institute. Proučavam tržište kapitala i tehnološki napredak na temu laboratorijskog mesa, planiram da uložim ušteđevinu u taj biznis, i baš ću biti srećan ako ta tehnologija zaživi na tržištu i ako i ja pripomognem tom zaživljavanju.

autor teksta: Dragan Jovanović