Moji zeleni pomoćnici - @belgrade.bees.ecology

 

Inspirisana objavom @shashava_keleraba i javnim pozivom od @zamanjesmecaivisesrece da podelimo naše zelene pomoćnike (ili zero waste pokemone , by @shashava_keleraba) rešila sam da podelim moje pokušaje da smanjim otpad koji stvaram! (svi upravo nalozi su sa društvene mreže Instagram)

Uprkos raznim izgovorima (koje sam i sama imala) mislim da ovi #mojizelenipomocnici i prelazak na njih predstavljaju stvarno najlakše korake, koje svako od nas može da uvede u svoj život.

Za inspiraciju i razne proizvode bez ambalaže pogledajte web sajt plavoizeleno.rs u odeljku: život bez otpada/proizvodi

Odlične savete na temu života sa manje otpada sa nama dele mnogi profili, recimo: @zamanjesmecaivisesrece @andjastvara

Osim ovoga na fotografiji jedan deo našeg otpada ode u kompost (koji još uvek pokušavamo da oživimo, ne ide nam baš najbolje, ali ne odustajemo). Deca nasleđuju odeću (i prosleđujemo dalje kada prerastu), a kad nam treba nešto konkretno - kupujemo u second hand (@textilehouse.srbija najpraktičniji jer sve može da se proba)...Takođe, trudimo se da razmislimo pre svake kupovine, da idemo peške ili biciklom kad god je to moguće, da sve što možemo od namirnica kupimo na merenje, odvajamo otpad i ubacujemo u posebne kontejnere za reciklažu .

Drvene/od bambusa četkice za zube...ok, ovo je ubedljivo najlakša promena koju možete da uvedete u svoj život - umesto plastičnih kupite drvene četkice za zube. Ima ih u @dm_srbija a viđala sam ih u @lidlsrbija

Dugotrajni, perivi tupferi, blaznice za skidanje šminke. Još jedna veoma laka promena. Zašto kupovati jednokratne kad su ovi sjani i možete ih koristiti opet i opet? Možete ih sami napraviti ili bacite pogled na profil @sve_eko ima simpatičnu ponudu (svega i svačega, preporuka!!)

Štapići za uši sa osnovom od papira - opet, vrlo lako se izbegne plastični otpad! Ima u @dm_srbija , verovatno još negde

Ok, ne pamtim kada sam kupila flaširanu vodu...znam da u nekim mestima česmovača nije dovoljno dobra za piće, ali i odlična voda koju upakuju u jednokratnu plastičnu ambalažu (osim što se tako stvara ogromna količina otpada) nije dobra, jer ta jeftina plastika ispušta sve i svašta u vodu koja je u njoj.

Imam @ikeasrbija flašicu za vodu, košta 299 din, napravljena je od izdržive plastike i ne sadrži bisfenol A

Vrećice za merenje namirnica umesto plastičnih

Ima ih na sve strane da se kupe (recimo @bezo_tekstil ), a opet - možete ih i sami napraviti....rešavaju problem gomile tankih neupotrebljivih plastičnih kesa, koje se tako brzo nakupe i ničemu ne služe. Ove mrežaste ne zauzimaju puno mesta u vašoj torbi i, isto kao ceger, treba uvek da ih imate uz sebe

Višekratni, perivi ulošci, @cokilokipelene Prezadovoljna, jedino mi žao što ih nisam ranije probala, počela da ih koristim tek pre godinu dana.

Čvrsti sapuni - postoji veliki izbor čvrstih sapuna, samo pronađite koji vama odgovara. Za sada sam prešla na ribež - za pranje sudova @lana_lashe (prezadovoljna, baš dugo traje!), sapun za brijanje (@dm_srbija )...a kada potrošim zalihe šampona i kupki (koje sam kupovala na raznim sniženjima ) probaću i čvrste kupke i šampone za kosu.

Slamčice od debele plastike - znam da slamčice nisu neophodne u svakodnevnom životu, ali u našoj kući su često korišćene. Imamo ove @ikeasrbija , lako se peru (jer su široke) i neuništive su (moja deca ih stalno grizu, i opet kao nove su!)

Pribor za šivenje sam stavila kao primer - u stvari sve što se polomi, pokvari, pocepa - uvek prvo pokušamo da popravimo, prenamenimo....

Perive maske za lice - nikako jednokratne maske. Prezadovoljni smo maskama koje smo uzeli kod @maske.dodaske imaju i veličine za decu!

Koristimo krpe umesto ubrusa u kuhinji i za čišćenje kuće...krpe često napravim od stare odeće, isečem ih i porubim (a može i bez porubljivanja)....

Voštane tkanine - ovu sam dobila na poklon (hvala Miljo!) i baš je često koristim....služe za umotavanje hrane, umesto plastične/aluminijumske folije. Moram da nabavim još, malo mi je ova jedna, a ima ih u raznim veličinama. Mislim da su veće praktičnije. Viđala sam ovde na Instagramu više različitih proizvođača, samo upišite "voštane krpice" ili "voštane tkanine", recimo @beeco.rs

Vrećica za pravljenje biljnih mleka (opet poklon od Milje), je sjajna stvar! Umesto kravljeg mleka, uz blender i ovu vrećicu za čas se napravi biljno mleko. Ovsene pahuljice, bademi, orasi su moji najčešći sajstojci koje koristim, sve umiksam, potopim da odstoji u vodi, i procedim kroz ovu krpicu. Tako napravim litar biljnog mleka (uglavnom ga trošim kao dodatak kafi). Držim ga u frižideru, može da traje 2-3 dana.

Postoje i dalje ogromni promašaji u mom životu kada je smanjenje otpada u pitanju, recimo sakupljanje psećeg izmeta napolju plastičnom kesom (kada "tvdoća" to dozvoljava sakupim toalet papirom koji nosim sa sobom, ovo je takođe otkriće za koji je zaslužna @shashava_keleraba, ali kada je malo ređi izmet, moram kesom); volim lakove za nokte i često ih koristim; i ne smem ni da mislim koliko se vlažnih maramica potroši u našoj porodici...jer nam je tako ponekad lakše

Ali dobro - korak po korak. Svi treba da se trudimo da uradimo ono što možemo, koliko možemo, da promenimo ono što nam ne predstavlja preveliko opterećenje.... ne treba da se poredimo sa drugima, svako neka radi ono što može.

Jednom sam negde pročitala - ne treba nam 1000 savršenih zero-waste ljudi, treba nam milion ne-savršenih, ali koji se trude (svako na svoj način)!

To je to.
🌼

autorka teksta: Jovana Bila Dubaić @belgrade.bees.ecology