Kupatilo bez otpada

 
📷 Emilija Stanišić

📷 Emilija Stanišić

Kupatilo, to mesto higijene, nege i intime, moguće je preurediti tako da bude u skladu sa životom bez ili sa manje otpada. Sada se i kod nas mogu pronaći (ili napraviti) adekvatna zamenska sredstva, etički stvorena, koja ne stvaraju otpad. 

Četkica za zube - Od skoro i na našem tržištu moguće je, umesto plastične, pronaći četkicu za zube od bambusa. Ono što je čini boljim izborom je mogućnost da se nakon upotrebe kompostira, prirodno razgradi tj. vrati u prirodne tokove. Takođe, nakon prve upotrebe - za pranje zuba, četkicu je neko vreme moguće koristiti za čišćenje teže dostupnih površina i na taj način produžiti njenu upotrebu. 

Krema za lice - Odbijajući kreme za lice velikih kozmetičkih kompanija, donosiš dvostruku ekološku odluku: ne podržavaš neodrživu i etički spornu kozmetičku proizvodnju i odbijaš jednokratno plastično pakovanje koje stvara otpad. Kremu za lice možeš pokušati da napraviš i sam/sama ili u svojoj blizini možeš pronaći malu kozmetičku proizvodnju, koja koristi prirodne sastojke i ima personalizovani pristup u kreiranju, ne koristi životinje za testiranje, a najverovatnije nudi svoju ili prihvata tvoju višekratnu, staklenu ili metalnu ambalažu.

Dezodorans - Najjednostavnija zamena standardnom dezodoransu je - ta sjajna soda bikarbona. Takođe, postoje recepti uz pomoć kojih se prirodni dezodorans može napraviti kod kuće. Moguće je naći prirodne dezodoranse i kod malih proizvođača, a poslednja low waste opcija su dezodoransi neškodljivih sastojaka u staklenoj ambalaži, sa reciklabilnim čepom.  

Višekratni platneni tupferi - Sjajna zamena jednokratnim tupferima za čišćenje lica su višekratni pamučni tupferi. Dugo traju, lako su perivi, a njihovim se korišćenjem ne stvara otpad. Možeš ih sašiti i sama ili uz pomoć krojača/krojačice iz komšiluka, od ostataka tekstila. A možeš ih naći i kod lokalnih proizvođača.

Štapići za uši - Mnogi će orl lekari sugerisati da štapići za uši i ne treba da se koriste, naročito ne na način na koji ih većina koristi. Ukoliko ipak ponekad koristiš štapiće za uši, treba da znaš da je sada moguće naći papirne štapiće za uši, u papirnoj ambalaži. Višekratna varijanta bi bila višekratni, perivi silikonski štapić ili metalni ili drveni štapić, na koji se po potrebi namota parče pamučne vate. 

Sredstva za čišćenje - Sirće, sapunica, soda bikarbona i četka rešiće veliki deo potrebnog čišćenja u kupatilu. Detaljnije ćemo se čišćenjem pozabaviti u posebnom tekstu, a za sada je važno znati da se i na tom polju možemo lako pridržavati osnovnih zero i low waste principa.

Vlažne maramice - One su po mnogo čemu nedopustiv proizvod u životu bez otpada: jednokratne su, dolaze u isključivo plastičnoj ambalaži, a i same su od plastičnih nerazgradivih vlakana napravljene, a i pune su raznih hemikalija. Lako je napraviti adekvatnu zamenu – od platnenih maramica, natopljenih vodom i sapunom ili alkoholom, u višekratnoj posudi. Uskoro delimo i video tutorijal!

Toalet papir - Najbliže low waste principima što se kod nas može naći je reciklirani toalet papir, u recikliranoj plastičnoj ambalaži. Druga su mogućnost odvojena, singl pakovanja toalet papira, ali i oni u prodavnice ustvari dolaze u velikim plastičnim kesama, pa je pitanje u kojoj je meri i to bolji izbor. Dok iščekujemo neke održivije opcije, prihvatamo ove usled nedostatka boljih.

Menstrualni ciklus - U posebnom ćemo se tekstu pozabaviti menstrualnim ciklusom kao važnom temom na toliko nivoa, a ovde ćemo samo pomenuti da postoje proizvodi koji su adekvatna, bezotpadna alternativa tamponima i higijenskim ulošcima (koji su jednokratni i nerazgradivi, plastični): to su višekratni, perivi pamučni ulošci i menstrualna čašica. Pomenućemo još samo podatak koji treba imati na umu - standardnom jednokratnom higijenskom ulošku potrebno je 500 do 800 godina da se razgradi. Zastrašujuće, zar ne?

emilija stanisic63 - S.JPG

5 čvrstih proizvoda

  • sapun za ruke – verovatno najjednostavniji zero waste izbor u kupatilu je preskočiti tečni sapun kao i gelove za tuširanje i preorijentisati se na čvrsti sapun bez ambalaže ili onaj u kartonskom, reciklabilnom pakovanju. Osim izbora ambalaže, u skladu sa principima života sa manje ili bez otpada je i birati etički korektne proizvođače koji koriste kontrolisane sastojke (one iz održivih izvora, kontrolisanog porekla, prirodne, bez testiranja na životinjama…). Takođe, treba uzeti u obzir i ukupni ekološki otisak proizvoda – kako on deluje na životnu sredinu, da li se proizvodi lokalno, odakle se transportuje i sl.

  • čvrsti šampon – bez ambalaže ili u kartonskom pakovanju. Čak je i u komercijalnim radnjama sada moguće pronaći ovu vrstu šampona za kosu i to u kartonskom pakovanju. Kod malih, lokalnih proizvođača mogu se pronaći čvrsti šamponi i bez ambalaže. Prevashodno, birajući njih, izbegavamo nepotrebnu plastičnu ambalažu tečnih šampona, a prednost je i što su u većini slučajeva (a treba proveriti sam sastav) ovakvi šamponi napravljeni od prirodnih sastojaka koji su manje škodljivi za životnu sredinu. Prednost ovog proizvoda je i to što je zgodan za putovanja. 

  • čvrsti balzam za kosu - Još jedan zero waste proizvod koji je moguće naći u čvrstom obliku, a podjednako je efikasan kao i njegov tečni pandan iz plastične ambalaže. Za sada smo ga kod nas uglavnom nalazili kod malih, lokalnih sapundžija a ima ga i u prodavnicama poput DMa. 

  • čvrsti losion za telo - Nega kože tela takođe može biti usklađena sa principima života sa manje otpada. Maslaci za telo, kreme i losioni sasvim su adekvatna zamena losionima u plastičnom pakovanju. Uvek te ohrabrujemo da ih potražiš kod malih, lokalnih proizvođača - na taj način biraš manji transportni otisak, novac daješ malom preduzetniku umesto korporaciji, a vrlo je moguće da losion može biti kreiran i namenski za tvoju kožu, od sastojaka koje odabereš.  Osim toga, koža tela može se negovati i prirodnim uljima (smilje, kantarion, kokos…) 

  • sapun za čišćenje - On ima dva mesta u kući  - u kuhinji i u kupatilu. Život bez ili sa manje otpada voli proizvode koji su višenamenski. A takav je i ribež, sapun za pranje sudova ali koji se može koristiti i za ručno pranje veša. Prirodan je po sastavu i pribavlja se bez ambalaže. O mašinskom pranju veša po zero waste principima pronaći ćeš  detaljnije u tekstu na ovom linku.


Uvek treba uvažiti osnovne principe života bez otpada, pa i u prilagođavanju svog kupatila tvojim novim izborima. Razmisli zato najpre šta ti je od svih nabrojanih sredstava zaista potrebno, a šta je rezultat tržištem nametnutih potreba. Promisli, šta je moguće i samostalno napraviti? Upotrebu čega od nabrojanog je moguće radikalno ili bar delimično smanjiti? Oslobađanje zavisnosti od mnogih kozmetičkih proizvoda pojednostaviće tvoj život. U izboru sredstava ne brinemo samo o tome šta je dobro za nas, već i da li je naš izbor na bilo koji način štetno deluje na  životnu sredinu (vode, zemlju, vazduh, životinje, biljke).
💦

autorke teksta: Milica Glogovac i Milja Vuković