Prirodna sredstva za pranje veša

 
📷 Emilija Stanišić

📷 Emilija Stanišić

U potrazi za dobrim, alternativnim rešenjima kada je život bez otpada u pitanju uvek možemo da se inspirišemo u prirodi i tradiciji . Tako i kada tražimo najbolju zero waste opciju deterdžentu za veš, razmišljamo šta to on sadrži što pomaže pranju veša, a možemo da pronađemo u prirodi. I odgovor je - saponini.

Dva ploda prirode, koje ćete lako naći u našem, lokalnom okruženju, sadrže prirodne saponine i dobra su zamena agresivnim deterdžentima za veš: bršljan i kesten.

Bršljan

Bršljan je staro, odavno poznato sredstvo za pranje i generacije su ga već koristile. U pitanju je običan bršljan, latinski naziv Hedera helix i možete ga svuda naći. Koriste se sveži ili sušeni listovi. Za čuvanje bršljana, potrebno je da listovi budu osušeni. Listove je najbolje brati u maju ili junu, kad je biljka na vrhuncu snage, a nije još procvetala pa je najveći deo snage biljke u listovima. Bršljan se može brati i u ostalim mesecima, ali najbolje je tokom proleća i leta.

📷 Milja Vuković

📷 Milja Vuković

Za jednu mašinu veša, najbolje je šaku bršljanovog lišća staviti u pamučnu vrećicu i onda direktno u bubanj. Lišće stavljamo u vrećicu da bismo izbegli eventualno bojenje veša. Tokom pranja, videćete lagano penjenje. Na kraju, veš miriše čisto. Ovakvo sredstvo za pranje nije delotvorno za jako zaprljan veš ili za fleke, ali za redovno pranje sasvim sigurno jeste. Najveći deo pranja veša obavlja sama voda, a saponini su to da potpomognu ovaj proces. Iskorišćene listove bršljana možete stavite u kompost. Takođe, obratite pažnju na to da ako perete jako bele ili nežne tkanine bršljan ne bude u direktnom dodiru sa njima, jer ih može isflekati (naročito na visokim tmeperaturama), zato koristite vrećicu u koju bršljan stavljate.

Lako možete napraviti i tečni deterdžent od bršljana, a evo i kako. 20 listova bršljana stavite u posudu sa litrom vode da se krčka oko sat vremena, a onda ostavite listove da odstoje preko noći u toj vodi. Ujutru se procede i ova se tečnost koristi kao bilo koji tečni deterdžent. Ova priprema troši dodatnu energiju (sat vremena kuvanja na plinu ili struji....), ali ako je neophodno dobro je znati da postoji i ova mogućnost (ako kuvate ili se grejete na smederevac, u tom slučaju možete da stavite ovakav tečni deterdžent da se skuva bez dodatnog ulaganja energije).

I šta nam bršljan kao sredstvo za pranje veša daje? Manje hemikalija, manje ambalažnog otpada, manje potrošenog novca! I lepo je kad vidite kako ravnopravno pored konvencionalnog deterdženta za veš stoji u lepoj tegli u kupatilu.

📷 Milja Vuković

📷 Milja Vuković

Kesten

Osim zabave za decu, sakupljanje kestenja sada može biti i dodatno zanimljiva akcija. Jer kesten je još jedan plod prirode bogat saponinima i još jedna alternativa deterdžentu za veš tj. prirodno sredstvo za pranje. Za pranje veša se koriste ne plodovi pitmog kestena, onog koji pečemo i kuvamo i jedemo (Castanea sativa), već plod kestena kojeg vidimo zasađenog u gradskim parkovima i drvoredima (Aesculus Hippocastanum) .

Prikupljeno kestenje isecite na četvrtine i skinite koru, pa usitnite kesten (seckanjem nožem ili u nekom blenderu). Najbolje je da kesten bude svež, jer se sa suvog kora vrlo teško skida. Ako su komadići sitnije brže ćete praviti deterdžent, ali komadi mogu da ostanu i krupniji. Nakon toga ga ostavite da se dobro osuši, kako bi se izbeglo moguće buđanje. Takođe, postoji mogućnost i da kestenje samo razbijete, otvorite, udarcem čekića i da ne skidate koru
.

📷 Georg Eiermann

📷 Georg Eiermann

Kada želite da koristite kesten stavite dve-tri šake usitnjenih kestenova i prelijte ih sa 150-200 ml vrele vode i ostavite da to stoji preko noći, ujutro procedite i možete koristiti. Deterdžent koji ste na ovaj način dobili bi trebalo da je beličaste boje. U frižideru ovako pripremljen deterdžent možete čuvati oko nedelju dana. Preostali, proceđeni ostatak od kestena možete kompostirati.

Sapunski plod

U nekim prodavnicama zdrave hrane može se pronaći i nešto što se zove sapunski plod, a takođe je dobro sredstvo za pranje veša. Problem je što se sapunski plod proizvodi u dalekim krajevima, pa ima dodatni transportni otisak. Problem je i to što je u proteklih nekoliko decenija ovaj lokalni, biljni proizvod za pranje veša postao popularan globalno i sad se uzgaja na velikim plantažama i ekološki i socijalno destabilizuje krajolik u kojem se gaji. Bolje je zato da damo prednost održivijim alternativama kao što su kesten i bršljan.

Eko deterdžetni

Ako koristite konvencionalne deterdžente za rublje, jedan mali, prvi zeleni korak koji odmah možete da učinite jeste da smanjite količinu deterdženta koji koristite, pogotovo ako veš koji perete nije posebno zaprljan.

Kao što smo napomenuli, sama voda, i silno tumabanje u mašini za veš, rade veliki deo pranja. Dobro je da smanjimo količinu hemikalija koje šaljemo u naše vodotokove.

Druga mogućnost je da ako ste u prilici nabavite i koristite ekološke deterdžente čiji je sastav takav da nanosi manje štete životnoj sredini.

Kad je ambalaža u pitanju naravno, kao i uvek, stoji da je idealno da nabavimo ova sredstva bez ambalaže, ako je moguće, na merenje. Druga po redu opcija bi bilo kartonsko pakovanje, koje ćemo posle dati na reciklažu. Treća opcija je plastično pakovanje, za koju treba da pročitamo da li je možda od reciklirane plastike kao i da li je reciklabilno (često su čep i samo pakovanje dva različita tipa plastike) i da je, ako za to postoje uslovi, recikliramo.

🐢

autorke teksta: Milica Glogovac i Milja Vuković