Moji zeleni pomoćnici - @zamanjesmecaivisesrece

 

Tokom protekle tri godine jedna od važnih stvari koju sam otkrila jeste to da prelazak na život sa manje otpada i uopšte zeleniji život ne podrazumeva samo žrtve, odricanja i neku patnju lišavanja od komfora već podrazumeva iznenađujuć izvor pozitivne energije, radosti i sreće od svakog malog rešenja i promene koju unesemo u život a za koju osećam da mi pomaže da živim život kakav želim a ne kakav moram a sa kojim se ne slažem...

Ovo je naravno mali izbor mojih zelenih pomoćnika, samo da se oseti taj ukus promene i drugačijih mogućnosti:

1/ imam tri ovakva mala, skroz mala cegera - ne izlazim iz kuće bez jednog od njih.

2/ za ove tri godine prikupila sam malu kolekciju vreća za robu za merenje i dalje me raduju: prve vrećice sam kupila od Ženski centar Užice , onda mi je mama sašila nekoliko većica od nekih naših porodičnih materijala - i toliko me raduju te njene vrećice, onda sam koristila providne Minimal i VITA ECO BAGS, , a onda smo napravili i naš mali brend u kojem pravimo vrećice od spašenog/recikliranog tekstila Bezo_tekstil pa me to opet na nov način ispunjava srećom.

3/ svu kozmetiku koju koristim gledam da nabavljam od malih lokalnih proizvođača i to bez ambalaže ili u ambalaži koja kruži.

4/ vrećica za ceđenje biljnih mleka - ne odvajam se od nje, nosim je sa sobom na put, cedim i sirće koje pravim u njoj, maltretiram je neviđeno... najbolje potrošenih 500 dinara ikad. ta nezavisnost i komocija koju mi ona pruža da napravim koju god poželim kombinaciju biljnog mleka, časkom - divota; kupila sam je na BegeVege festivalu a mislim da se može i poručite preko sajta sirovahrana.rs pošto nisam videla nigde drugde da ima da se nabavi u Srbiji

- nije na ovoj slici prikazano ali sirća koja pravim i koristim u razne svrhe su sigurno jedno od velikih poklona koje mi je život bez otpada doneo, celo iskustvo izrade, upotrebe, poklanjanja domaćeg sirćeta od raznih sastojaka… ceo proces je bez otpada i pri rom pomaže da pravim manje otpada (jer sirća koristim kao namirnicu, za negu kose, za čišćenje kuhinje i kao poklon)

5/ perivi, višekratni, pamučni ulošci. ovakve nisam još našla u Srbiji - 100% pamuk, bez onog nepropusnog PLA sloja. ne vraćam se na klasične uloške ako se ja pitam više nikad (koristim ponekad, vrlo retko kad sam na putu itsl. i neke 100% celulozne i pamučne, jednokratne koje kupujem u inostranstvu, nema takvih kod nas za sad, bilo je kratko, pa su ih povukli)

6/ sve što može bez ambalaže i lokalno: čvrsti balzam za telo napravio mi je poznanik, fini sapuni umesto gelova za tuširanje, Ribež - sapun za pranje sudova LaŠE prirodna i eko kozmetika uvek imam u kući par komada, alverde naturkosmetik čvrsti šampon za kosu.

7/ višekratne, perive, pamučne blaznice za skidanje šminke. ove na slici mi je prijateljica poklonila i koristim ih već preko dve godine.

8/ drvene četkice za zube. nadam se da će uskoro napraviti neku varijantu da se menja samo glava četkice a da drška ostaje, da tako bude još manje otpada.

9/ pasta za zube u prahu. sama je pravim (ime recept ovde na grupi, iako i nije baš neki ludi recept, sve je otprilike - glina, brezin šećer ponekad malo sode bikarbone). povremeno koristim konvencionalnu pastu ali najčešće koristim ovu.

10/ prijateljica mi je poklonila ovu flašu za vodu. živim sa njom skoro tri godine. ne kupujem flaširanu vodu ni po najvećim vrućinama, nego nosim svoju flašu. i to je to.

11/ oko sunđera za pranje sudova sam svašta isprobavala i izmišljala (sve je zabeleženo ovde na grupi i pomalo je i impresivno i smešno, kao neko putovanje) ... sada koristim lokalno uzgojene lufe, isto LaŠE prirodna i eko kozmetika (ali jako jako malo su ih imali na raspolaganju, rod je takav, tako da ih ne prodaju tokom cele godine). baš volim lufa sunđere i ne znam kako ni zašto ali uglavnom mi mnogo dugo traju. moguće je koristiti i celulozni sunđer, ako ga nađete negde u ponudi.

12 i 13/ teglice i višekratne plastične posude koristim za kupovinu, za pakovanje hrane... stalno su u opticaju. korisni predmeti.

14/ ne kupujem više čajeve u kesicama, samo na merenje ili čajeve koje prikpljam i sušim sama, zato mi je dozer za čaj predmet koji redovno koristim.

15/ pribor za šivenje i razni pribori za popravljanje po kući plus zanatski servisi - mnogo češće popravljam odeću i predmete koje koristim nego ranije.

16/ kuhinjske krpe sam volela oduvek a od kada mi je mama sašila nekoliko krpa od naših starih dečijih posteljina i od kada smo počeli da ih pravimo od spašenog tekstila u Bezo_tekstil-u volim ih još više. kuhinjske krpe stvarno nema razloga da budu od novog tekstila kada svi imamo te izanđale posteljine. neki predmeti stvarno ne moraju da budu napravljeni od ganc novog tekstila, nema razloga.

- nisu prikazane na slici ali redovno, možda čak svakodnevno koristim voštane tkanine: za pakovanje hrane u frižideru, za nošenje hrane na posao ili na put... lep, korisan predmet. pravila sam sama voštane tkanine a kupujem ih i od malih lokalnih proizvođača.

17/ imam kolekciju maramica, porodične su, nasleđene. umesto jednokratnih papirnih, ove stare, višekratne a potpuno i dalje funkcionalne. i lepe.

18/ ne kupujem i ne uzimam hemijske olovke više tako olako. toliko ih je na sve strane... gledam da koristim one koje imam plus stavila sam u upotrebu dedino penkalo i obilje običnih olovaka koje već imam i volim.

19/ na kraju, kralj car zvezda - kompost. skoro svi organski ostaci iz mog domaćinstva pretvaraju se u kompostnoj kanti na mojoj terasi u divotu - kompost.

Dakle: šta već imamo i možemo da mu damo novu namenu, šta možemo da prilagodimo, kako da produžimo upotebu predmetima - da ih popravljamo kada je moguće, kako da poristimo polovne predmete ili predmete od recikliranih materijala, kako da podržimo male proizvođače, kako da izbegnemo svaku ambalažu koja nije neophodna, kako da nađemo biorazgradive alternative za neke proizvode, kako da kompostiramo organski otpad, kako da smanjimo upotrebu proizvoda životinjskog porekla ... sve ovo i još mnogo drugih pristupa su nešto što nas vodi ka životu koji nije samo sa manje otpada nego je i održiviji.

Ljudi, život sa manje otpada sasvim sigurno nije samo žrtva. Postoji mnooogo radosti u tim otkrićima alternativa i pronalaženju onih pristupa koji su uklopivi u naše individualne živote. Ja se kroz ove predmete osećam povezana, na svakodnevnom nivou, na konstruktivan i ljubavan način i sa prijateljima koji su mi neke od ovih rpedmeta poklonili i sa mojim precima od kojih sam neke predmete nasledila i sa sopstvenom kreativnošću kroz sva rešenja koje sam sama prepoznala.

Ne odgovaraju sva rešenja svakome, ali svako od nas ima neke stvari koji se super uklapaju u njegove životne navike i mogućnosti. Uzbudljivo je kada kroz ovaj proces otkrića prolazimo kao grupa, kao zajednica i tada je to mnogo lakše.

Podelite i vi sliku i priču o vašim zelenim pomoćnicima.

🍉

autorka teksta: Milja Vuković