7 ideja za zero waste poklone za decu (i odrasle)

 
📷 Taylor Heery

📷 Taylor Heery

U mojoj 'zero waste' Odiseji, kupovanje poklona za decu i organizovanje njihovih rođendana je kao prolazak pored ostrva sa sirenama, koje vas mame svojom dražesnom pesmom i golicaju vam maštu, iako znate da ne donose ništa dobro. Obilje šarenih, pristupačnih poklona koji bi zasigurno izmamili širok osmeh mališana, svakako ne može da sakrije činjenicu da je većina njih od plastike (često jednokratne)  i kratkog roka trajanja i da svakako zaslužuju da se pored njih samo prođe i nastavi dalje ka nečemu što je dugotrajnije, vrednije i što će na duge staze učiiniti i vas i vaše mališane srećnijim. 

Upravo zbog toga, vidim momente kada se spremamo na kupovinu kao veliki izazov ali i kao odličnu priliku da napravimo veliki korak ka životu sa manje smeća.  Moja zvezda vodilja je da su pokloni dugotrajni, ili da su nematerijalni ali i da podstiču razvoj deteta u pravcu života u skladu sa prirodom. Recept za idealno rešenje nemam ali, štiklirati barem jednu od ove tri tačke, već je ohrabrujući znak da smo na pravom putu.

Iako trenutna situacija sa pandemijom otežava ili čak onemogućava neke od ovih ideja, svakako je dobro imati ih na umu i prilagoditi vremenu, godišnjem dobu pa i uzrastu deteta. Evo nekoliko ideja, koje bi mogle biti početna tačka za zero waste poklone za mališane: 

  1. Možete im pokloniti stvari koje će ih uputiti na način života koji podrazumeva više dodira sa prirodom, kao na primer zvonce za biciklo (cin cin), kaciga, olovke sa semenkama, saksija i semenke biljki koje vole, višekratna flaša za vodu, kutija za užinu, čizme za planinarenje, lastiš, konopac za preskakanje, kompas ili zmaj -  listu dopunite sami.

  2. Društvene igre koje ne podrazumevaju gomilu plastike i koje će koristiti godinama sa drugarima ili članovima porodice su takođe dobar poklon. Recimo drvene kocke, jenga, lego, monopol, riziko itd. Lego kockice iako su plastika mogu biti mali slatki greh jer su praktično neuništive i mogu se nasleđivati generacijama - možete ih nabaviti polovne od starije dece iz vašeg okruženja a dokupiti neki mali deo.

  3. Bilo koji poklon koji će im doneti nove veštine ili ih podstaći da nauče nešto novo. Iako je u doba pandemije ovaj vid poklona možda manje izvodljiv, uvek ima opcija gde se organizuju aktivnosti uz poštovanje mera. Samo neki od primera su : radionica grnčarije, čas jahanja, početni kurs šivenja, škola sporta, učenje plivanja, penjanje, foto sesija za celu porodicu ili kurs fotografije za decu. Većina ovih aktivnosti je možda za sada dostupna samo u Beogradu ali svakako u vašem mestu možete naći slične opcije a postoji i FB grupa humanitarne licitacije gde se može naći gomila talenovanih ljudi koji bi za neku humanitarnu uplatu održali čas vašem mališanu u raznoraznim oblastima.

  4. Boravak u prirodi je takođe lep poklon i ne budite obeshrabreni ako se prvog puta vrate ne baš tako oduševljeni koliko biste vi očekivali. Za takva iskustva postoje organizovane radionice u prirodi ali i raznorazni klubovi koji organizuju kampovanje za decu ili jednodnevne izlete kao i razni avantura parkovi te gorski eko kampovi koji su jako lepo organizovani pružaju mnogo informacija o prirodi na vrlo interesantan način za decu.

  5. Još jedna je kategorija koja će možda sačekati prolazak pandemije ali je svakako treba spomenuti, a to su ulaznice za kulturne i sportske događaje muzeji, koncerti, bioskop, pozorište,utakmice. Odvedite ih na neki sportski događjaj koji nije tako zastupljen u medijima - hokej, gimnastika, klizanje.

  6. Mesečna/godišnja pretplata za  Botaničku baštu, online časopis po želji i interesovanju, audioknjiga, lokalna biblioteka, planinarsko družtvo ili spotify ako se radi o tinejdžeru.

  7. I za kraj, ako ćemo baš nešto što će da bude za  upotrebu, tj materijalno, onda možete izabrati proizvode od proverenih i još bolje domaćih, održivih proizvođača eko kozmetike, garderobe, igračaka tu ima veliki izbor samo se treba malo pretržiti naročito po FB ili Instagramu.


Možda neke od ovih stvari za sada kod nas nisu još dovoljno zastupljene ili popularne, ali kao i za sve, gde postoji potražnja i ponuda će doći. Takođe, ogromne kese šaroliko upakovanih poklona, nisu preduslov za dobar poklon i svaki od ovih gore navedenih poklona može biti jako zabavan, samo ako ga tako doživite i predstavite.

I ne zaboravite, najdragocenija stvar koju možete pokloniti vašem detetu je vaše vreme. Uz svaki od ovih poklona, napravite im vaučer sa sat-dva vašeg vremena koji će moći da iskoriste uz taj poklon, kao džoker kartu i bez mogućnosti za veto, kada ćete imati priliku da im objasnite zašto ste izabrali baš taj poklon ali i da zajedno uživate. I pobrinite se da kada dođe  momenat da se taj vaučer iskoristi, to vaše vreme zaista i bude njima poklonjeno. Srećno!
🐢
autorka teksta: Jasmina Cvetić

📷 Marcus Wallis

📷 Marcus Wallis